MIGRÆNE BEHØVER IKKE AT VÆRE KOMPLEKST

MIGRÆNE BEHØVER IKKE AT VÆRE KOMPLEKST

HÅNDTÉR DIN MIGRÆNE

UDFORDRINGER OG NYE MULIGHEDER FOR HÅNDTERING AF DIN MIGRÆNE

Måske føler du, at du har prøvet alt for at komme af med din migræne. Måske har du fået medicin, måske har du forsøgt dig med alternative behandlingsformer eller meditation. Men gentagne forsøg på at lindre migrænen uden succes kan man godt blive træt af. Og faktisk kan de mange tiltag være medvirkende til at gøre migrænen vanskeligere at gennemskue og håndtere.
Har du brug for hjælp til, hvordan du griber dialogen med lægen an?

Udover at du sikkert selv har forsøgt at komme af med din migræne på forskellige måder, har du nok også talt med din læge adskillige gange. Måske endda så mange gange, at du ikke rigtigt synes, det giver mening at tage problemet op én gang til. Men hvad nu, hvis din læge faktisk kan hjælpe?

En god dialog med lægen kan have en afgørende betydning for, hvordan du håndterer dine næste migræneanfald fremover.

Har du brug for hjælp til, hvordan du griber dialogen med lægen an? I Guide Til Dialogen Med Lægen kan du få inspiration til hvilke elementer, der kan ingå i en god dialog.

Luk op for dialogen her

MANGE FORSKELLIGE FAKTORER KAN VÆRE UDLØSENDE ('TRIGGERS') FOR ET MIGRÆNEANFALD. DE MEST ALMINDELIGE ER:

  • stress
  • bestemte fødevarer
  • overforbrug af medicin
  • ujævnt søvnmønster
  • lys eller lugt-stimuli, f.eks. skarpt eller blinkende lys og stærke lugte

Når udløsende faktorer ('triggers') er identificerede, kan man begynde at arbejde med at håndtere eller undgå dem.

MANGE FORSKELLIGE FAKTORER KAN VÆRE UDLØSENDE ('TRIGGERS') FOR ET MIGRÆNEANFALD

HVORDAN HÅNDTERER ANDRE DERES TRIGGERS?

Mennesker, der lever med migræne, ved, at selvom de kan planlægge deres liv og dagligdag, kan de ikke regne med, at deres næste migræneanfald kommer på et belejligt tidspunkt. For sådan et findes ikke. Derfor har mennesker med migræne ofte en række strategier for, hvordan de undgår eller dulmer symptomerne på et migræneanfald.

HVORDAN HÅNDTERER ANDRE DERES TRIGGERS?

DE MEST ALMINDELIGE MÅDER AT DULME MIGRÆNE PÅ

HÅNDTERING AF STRESS

HÅNDTERING AF STRESS

Selvom det kunne være rart, er stress ikke bare noget, vi kan skubbe fra os eller altid undgå. Men der er måder at håndtere og minimere stress på, som f.eks. at prioritere, hvad du skal, planlægge noget "mig-tid" og kommunikere dine ønsker og behov til folk omkring dig.

Prioritér søvnen

Prioritér søvnen

For lidt søvn kan føre til en række helbredsproblemer og er en af de mest almindelige udløsende faktorer af migræneanfald. Lider du af migræne, er det derfor vigtigt, at du prioriterer din søvn.

KEND DIN MEDICIN

KEND DIN MEDICIN

Du har sikkert været igennem en lang række forskellige typer medicin mod migræne og alternative behandlingsformer. Men indimellem kan medicin have en modsat effekt af det, der er formålet med den. Et stort forbrug af smertestillende medicin kan føre til såkaldt "medicin-overforbrugshovedpine" og andre bivirkninger.

PAS PÅ DIN MENTALE SUNDHED

PAS PÅ DIN MENTALE SUNDHED


Migræne kan have nogle mentale omkostninger, og derfor har mennesker, der lever med migræne, også en større risiko for at få depression og angst. Tal med din læge, hvis du føler, at din migræne påvirker din mentale sundhed.

SPIS RIGTIGT

SPIS RIGTIGT

Migræne er generelt sensitiv overfor kost, og særlige typer fødevarer kan faktisk være triggere for migræneanfald. Det gælder f.eks. chokolade, nødder og alkohol. At føre kost-dagbog kan hjælpe dig med at finde de fødevarer, der udløser din migræne.

HOLD DIG I GANG

HOLD DIG I GANG

Regelmæssig motion kan reducere hyppigheden af migræneanfald hos nogle mennesker. Samtidig har fysisk aktivitet vist sig at forbedre menneskers selvværd og lindre migrænesymptomer.

Book en tid hos din læge og få hjælp til at håndtere din migræne. Du kan bruge denne Guide Til Dialogen Med Lægen som en hjælp.

Luk op for dialogen her

Find information og rådgivning om migræne hos patientforeninger og Nationalt Videnscenter for Hovedpine

PP-NNT-DNK-0202 11/12/2023